Sedatiebehandeling
Sedatiebehandeling
Binnenkort ondergaat u in een van onze praktijken een behandeling onder sedatie.
Wij werken hiervoor samen met zorgbedrijf Equalitas. Zij werken al jaren samen met
ziekenhuizen en privéklinieken. Met behulp van Equalitas kunnen wij patiënten in onze praktijk helpen om de behan- deling niet bewust pijnvrij te ondergaan. Zij maken gebruik van sedatie als anesthesie techniek, wat een stuk minder ingrijpend is dan narcose, waardoor bijwerkingen en herstelperiode ook een stuk minder ingrijpend zijn.
Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn van een patiënt.
Wanneer er tijdens deze procedure ook pijnstilling (analgetica) wordt toegediend dan spreekt men over Procedurele Sedatie Analgesie (PSA).
Dit gebeurt door toediening van geneesmiddelen via een klein infuusnaaldje in een ader van uw hand of arm. PSA zorgt er in het algemeen voor dat u een onplezierig onderzoek of behandeling als acceptabel ervaart. De PSA wordt uitgevoerd door een sedatie team, dat bestaat uit een anesthesist en een anesthesie medewerker.
Met deze folder willen wij u informeren over de PSA. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, schrijft u deze dan op zodat u ze voor de behandeling kunt stellen aan de arts of neem telefonisch contact op met de prakrijk.
PSA kan worden toegepast om een onaan- genaam (bijvoorbeeld pijnlijk) onderzoek of een onaangename behandeling voor een patiënt zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Dit wil zeggen met minder onge- mak, zoals stress, angst en pijn. Daardoor kan de ingreep ook makkelijker plaatsvinden. Sedatie kan variëren van geringe slaperigheid tot een diepe slaap. Het effect hangt af van individuele gevoeligheid, keuze van het ge- neesmiddel, toedieningswijze en eventuele combinatie van geneesmiddelen die elkaar versterken.
Bij PSA in onze praktijk maken we gebruik van een geneesmiddel om het bewustzijn te verlagen (het sedativum Propofol) en een geneesmiddel om pijn te verminderen (het analgeticum Remifentanil).
Het toedienen van sedatie en/of pijnstilling heeft de volgende effecten op uw lichaam:
- Het bewustzijn wordt verminderd door het sedativum: u wordt slaperig en suf. U maakt het daardoor niet geheel bewust mee.
- Soms bent u na afloop zelfs al vergeten wat er is gebeurd;
- De pijnprikkel wordt onderdrukt door de pijnstiller (het analgeticum): u voelt minder of geen pijn;
- Uw reflexen, zoals ademen en slikken blijven intact. U bent in principe wekbaar; dit kunt u vergelijken met slapen. U bent dus niet onder narcose.
- U kunt misselijk worden. Dit is een bij- werking van verschillende medicijnen, zoals sommige pijnstillers. Echter omdat we geneesmiddelen gebruiken die weinig
- risico op misselijkheid geven en omdat we deze in lage doseringen gebruiken is de kans hierop erg klein.
Het sedatie team bewaakt u gedurende het onderzoek. Tijdens de PSA worden de belangrijkste lichaamsfuncties bewaakt en eventueel bijgesteld, zoals luchtweg, ademhaling, bloeddruk, hartactie en bewustzijn. Na de behandeling moet u een uurtje bijkomen in een uitslaapruimte.
Op de behandelkamer komt u op een bed of stoel te liggen. Hier ontmoet u ook alle leden van het sedatie team, dat de laatste voorbereidingen treft. Er worden elektroden op uw borst of armen geplakt, waarmee de hartslag wordt bewaakt. U krijgt een knijper op uw vinger waarmee het zuurstof gehalte wordt gemeten. Ook wordt in uw arm of hand een infuus ingebracht. Nadat u bent aangesloten aan de bewakings- monitor, is alles gereed en kan de PSA starten. Het sedatie team zal u gedurende de gehele procedure bewaken.
Als de behandeling klaar is, stopt het sedatie team met het toedienen van de PSA. U wordt dan weer snel helemaal wakker. Na de ingreep wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Zodra uw lichamelijke toestand het toelaat, maar minimaal na een uur mag u de praktijk weer verlaten
Met de methode van werken door het sedatie team doen complicaties ten gevolge van de PSA zich zelden voor. Misselijkheid kan optreden als bijwer- king van verschillende medicijnen, zoals sommige pijnstillers. We proberen hier zoveel mogelijk adequaat op in te spelen. Door de lage doseringen komen misselijkheid en braken zelden voor.
Het kan soms even duren voordat uw lichamelijke conditie weer is zoals voor de behandeling. U bent mogelijk sneller vermoeid. Op zich is dit heel gewoon, uw lichaam heeft voor de behandeling veel moeten doorstaan.
Als u na het lezen van deze informatie over de PSA nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan de praktijk of aan het sedatie team.
U krijgt binnenkort een behandeling onder sedatie bij Missiehuis Kliniek. Hierbij geven wij u informatie over de declaratie bij uw zorgverzekeraar.
Indien uw zorgverzekeraar onze nota niet rechtstreeks vergoedt, ontvangt u een rekening van Infomedics. Deze rekening kunt u direct bij uw zorgverzekeraar indienen. Afhankelijk van uw polis krijgt u een vergoeding van uw zorgverzekeraar die kan variëren van 65%-100%. Het eventueel door de zorgverzekeraar ingehouden eigen risico vult u zelf aan.
Hoe gaat u na de uitkering van vergoeding van de zorgverzekeraar verder?
U maakt de uitkering van de vergoeding direct over aan ons. Dit is het bedrag dat u vergoed heeft gekregen van uw zorgverzekeraar en uw ingehouden eigen risico. U stuurt per post of per e-mail de afrekenspecificatie van uw zorgverzekeraar naar ons. Wij verifiëren de afrekenspecificatie en stellen u vervolgens vrij van het niet vergoede deel van de zorgverzekeraar ook wel eigen bijdrage genoemd. Dit betekent dat als bijvoorbeeld maar 75% van de totale nota vergoed krijgt van uw verzekering, u ons ook maar 75% hoeft te betalen. Bij Missiehuis Kliniek zien wij dus af van uw eigen bijdrage, deze hoeft u dus niet te betalen.
Let op: de eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. Het eigen risico zult u altijd, ongeacht waar u behandeld bent, zelf moeten betalen.
Verzekerde zorg
Kaakchirurgische ingrepen vallen over het algemeen onder de basisverzekering. Dit betekent dat u in principe alleen uw eigen risico hoeft te betalen. In 2023 bedraagt het verplichte eigen risico €385. Het is mogelijk dat uw eigen risico hoger is. Dit komt doordat u daar bij het afsluiten van uw verzekering zelf voor heeft gekozen.
Onverzekerde zorg
De kliniek levert ook onverzekerde zorg. Dit zijn behandelingen die niet onder
de basisverzekering vallen. Een voorbeeld van onverzekerde zorg betreft de plaatsing van tandimplantaten, ook wel implantologie genoemd. Deze behandelingen betaalt u volledig zelf. Indien u een aanvullende verzekering heeft, kunt u proberen om een deel van de kosten via deze aanvullende verzekering terug te vorderen bij uw zorgverzekeraar.
Missiehuis Kliniek vraagt een borg van € 300,- euro voorafgaand aan de behandeling.
Hiervoor zult u per post een factuur ontvangen. Na afloop van de behandeling zal de borg gecrediteerd worden.
Indien de borg veertien dagen vóór de behandeldatum nog niet door ons is ontvangen, zijn wij genoodzaakt uw afspraak te annuleren.
Na het consult ontvangt u ook een aantal documentenin uw patientenportaal. Wilt u deze zo spoedig mogelijk invullen?
Dit betreft:
- Behandelingsovereenkomst;
- Informed Consent;
- Medische vragenlijst;
- MRSA vragenlijst;
- Declaraties.
Op basis van de medische vragenlijst kan de anesthesist vooraf definitief beoordelen of u in aanmerking komt voor behandeling onder sedatie.
Na ontvangst van alle stukken en na goedkeuring, ontvangt u van ons zo spoedig mogelijk een tijdstip van behandeling, uiterlijk 1 week van tevoren.
Planning van de behandeling:
- De exacte tijd van de behandeling wordt 1 à 2 dagen van tevoren telefonisch aan u medegedeeld. U wordt verzocht om minimaal 30 minuten van tevoren aan- wezig te zijn.
Voorbereidingen thuis voor de narcose:
Op de dag van de behandeling gelden voor de narcose de volgende regels:
- Behandeling voor 12.00u: dan mag u niet meer eten na 00.00u de avond tevoren.
- Behandeling na 12.00u: dan mag u om 06.00u in de ochtend 1 beschuitje zonder iets erop eten.
- Tot 2 uur voor de operatie mag u alleen water of thee (zonder melk en suiker) drinken. Dus de overige dranken zoals koffie, melk of frisdranken mogen niet worden genuttigd.
- U dient minimaal 6 uur voor de behan- deling te stoppen met roken.
- Als u al een partiële gebitsprothese heeft dan dient deze te worden verwijderd voordat de behandeling onder narcose wordt gestart.
- Kunst- of gelnagels moeten op minimaal 1 vinger verwijderd zijn.
- Nagellak moet minstens op 1 vinger verwijderd zijn.
- Alle sieraden en piercings in de mond thuis al af doen.
Het niet opvolgen van deze adviezen kan verregaande nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid tijdens de behandeling onder narcose. Het is dus geheel in uw belang dat u zich strikt aan deze voorschriften houdt. De be- handeling onder sedatie zal, om u geen onnodige risico’s te laten lopen voor uw gezondheid, niet worden uitgevoerd als blijkt dat de voorschriften niet zijn nageleefd. Zie ook de behan-delingsovereenkomst.
Na de behandeling:
- U mag de eerste 24 uur geen autorijden.
- U mag niet alleen naar huis.
- U mag de eerste 24 uur na de behandeling niet alleen zijn.
Let op: gedurende de behandeling dient de persoon die met u mee komt aanwezig te blijven bij ons in de kliniek.
Heeft u nog vragen, maakt u zich zorgen of ontstaan er problemen? Neem dan contact met ons op.
Contact
Dat kan op werkdagen tijdens kantooruren
via het algemene telefoonnummer van Missiehuis Kliniek: