Ooglidcorrectie

Met een ooglidcorrectie krijgt u die frisse en energieke uitstraling terug

Heeft u het gevoel dat uw zicht wordt belemmerd? Zit u niet meer lekker in uw vel omdat u er moe en ouder uitziet dan u eigenlijk bent? Heeft u hoofdpijnklachten? Of heeft u wallen onder uw ogen?

Het kan zijn dat uw oogleden zijn gaan hangen en dat de huid rondom uw ogen slapper is geworden. Een ooglidcorrectie kan u hierbij helpen. Bij deze behandeling wordt de overtollige huid van uw oogleden middels chirurgie verwijderd.

De experts van Missiehuis Kliniek kunnen u daarbij helpen. Na een ooglidcorrectie ziet u er jonger en vitaler uit.

Als uw bovenoogleden hangen of als u wallen onder uw ogen heeft, ontstaat er een vermoeide gezichtsuitdrukking. Verslapte huid van de bovenoogleden kan in extreme gevallen zelfs uw zicht belemmeren.

Beide effecten treden vaak op bij ouderen, maar ook bij jonge mensen. Een ooglidcorrectie is een chirurgische ingreep onder lokale verdoving, waarbij overtollige huid van uw ooglid, een dunne laag spierweefsel en soms vetweefsel wordt weggenomen. Na de behandeling ziet u er jonger en vitaler uit en wordt kijken weer makkelijker.

Een eerste consult verplicht u tot niets.

Tijdens de eerste afspraak krijgt u uitgebreide informatie over de behandeling, worden er foto’s gemaakt en zal de chirurg een indicatie geven over de resultaten en de kosten van de behandeling in uw individuele situatie.

Wilt u ook uw frisse en energieke uitstraling terug? Bel ons en maak een afspraak voor een eerste consult. Dan ziet u er binnenkort weer net zo jong uit als u zich voelt.

Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij tot op of over de wimpers heen gaat hangen (blepharochalasis). Dit kan leiden tot gezichtsveldbeperking, hoofdpijn, vermoeide ogen, zwaar gevoel in de oogleden, branderige ogen, huidirritatie en problemen met het dragen van lenzen. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er moe of ouder uitzien.

Blepharochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de dunne huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien.

Verslapping van de huid van het ooglid kan gecorrigeerd worden met behulp van chirurgie. Dit noemt men ook wel blepharoplastiek

(blepharo betekent ooglid en plastiek komt van chirurgie). Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het onderooglid.

Correctie van de oogleden vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Bij een ingreep onder plaatselijke verdoving mag u enige tijd na de ingreep (met een begeleider) alweer naar huis. Vlak voor de operatie tekent de chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huid- overschot, al dan niet gecombineerd met overtollig spier- en vetweefsel, kan nu weggehaald worden. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid, en bij enkele uitzonderingen iets meer naar de zijkanten. Het litteken is na de behandeling nauwelijks zichtbaar.

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden blauw

en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Er wordt geen verband aangebracht, zodat wassen en douchen mogelijk blijft (de ogen moeten liefst droog blijven). Het advies is om de ogen de eerste 2 dagen droog te houden. Daarna mag u maximaal 2 keer in de komende week een beetje water langs de ogen laten lopen, waarna u ze droog dept. Schoonhouden van de huid rondom de ogen vermindert kans op infecties.

Draagt u een bril, dan adviseren wij u ook deze vaker schoon te maken. Lenzen adviseren wij niet te dragen in de eerste week van het herstel.

We raden u aan om thuis de oogleden het eerste dagdeel (4  uur) met een ijsbril of doperwten te koelen. Maak van tevoren eventueel boterhamzakjes klaar met doperwten of stroop, deze zakjes vormen goed naar de vorm van uw oogkas en zullen goede koeling geven rondom de wond.

Let op: zorg altijd dat er tussen het ijs en de huid een doekje zit, om bevriezing van de huid te voorkomen. Door te koelen zullen pijn en zwelling worden tegengegaan. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig. Het advies is om elk uur 2 keer 15 minuten te koelen.

Na 7 tot 10 dagen worden de hechtingen verwijderd. Het litteken kan eventueel met een littekenzalf of crème worden ingesmeerd, mits de korstjes volledig weg zijn en de wond geheel gesloten is. Dit is meestal na 2 weken.

Gedurende de eerste week na operatie wordt geadviseerd drukverhogende momenten te vermijden, zoals zwaar werk, sporten, hoesten, persen en bukken). Wij adviseren op uw rug te slapen om zo te voorkomen dat uw wond in uw kussen komt. Wellicht dat een reiskussen u hierbij extra comfort kan bieden. Ook adviseren we om iets hoger te gaan liggen met uw hoofd, zodat een eventuele zwelling kan zakken.

Voor zeker de eerste 3 maanden adviseren wij u de littekens goed te be- schermen tegen zonlicht. Zonlicht kan namelijk het litteken doen verkleuren.

2 weken voor de operatie kunt u eventueel starten met Arnica of Traumeel (homeopathisch), ter ondersteuning van het weggaan van bloeduitstortingen en zwelling.

Soms komt het bij een correctie van de oogleden voor dat de wond wat nabloedt. U kunt bijvoorbeeld na het slapen ook wat bloed aantreffen op uw kussen. Dit is meestal niet ernstig. Bloed de wond nog hevig door nadat u minimaal 30 minuten heeft afgedrukt met een schoon gaasje, dan kun u het beste contact met ons opnemen.

Bij iedere operatie is er kans op een wondinfectie (huidbacterie), zo nodig wordt deze infectie behandeld met antibiotica. Ook kan het voorkomen dat u de ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Om de ogen te behoeden voor uitdrogen kunt u zo nodig via de arts oogdruppels of -zalf verkrijgen die het uitdrogen tegengaan.

Het eindresultaat van een Ooglidcorrectie wordt in de weken/maanden na de operatie bereikt. In de tussentijd kunnen de oogleden asymmetrisch genezen en kan het litteken in het begin nog duidelijk zichtbaar zijn. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is en het litteken soepeler gaat aanvoelen. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.

In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een bultje met vocht) ontstaan in het litteken. Dit ziet eruit als een wit puntje in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd, maar verdwijnt meestal vanzelf.

Het eindresultaat kan lang aanhouden, maar als de huid en de spier rondom het oog opnieuw verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ook als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn.

Heeft u nog vragen, maakt u zich zorgen of ontstaan er problemen? Neem dan contact met ons op.

Contact

Dat kan op werkdagen tijdens kantooruren via het algemene telefoonnummer van Missiehuis Kliniek:

0229 – 304 600.

Buiten kantooruren en bij spoed kunt u contact opnemen met de dienstdoende kaakchirurg via het algemene nummer van het Dijklander Ziekenhuis, locatie Hoorn.

Telefoon: 0229 – 257 257.

Meer informatie vindt u ook op:

www.missiehuiskliniek.nl

Over ons