Verwijderen van een verstandskies of wortelrest
Verwijderen van een verstandskies of wortelrest
U heeft een afspraak voor het verwijderen van een verstandskies of wortelrest, of deze is inmiddels verwijderd. In deze folder leest u meer over verstandskiezen in het algemeen, de redenen waarom een verstandskies wordt verwijderd en over de mogelijke bijwerkingen van een behandeling en wat u hieraan kunt doen.
Verstandskiezen hebben zelden een functie en geven vaak aanleiding tot klachten. Meestal is er ruimtegebrek en wordt de verstandskies (deels) bedekt door tandvlees waardoor reiniging niet goed mogelijk is. Hierdoor kan de kies die tegen de verstandskies aanligt beschadigd worden. Ook kan het overliggende tandvlees ontstoken raken, waardoor pijn, zwelling en een vieze smaak optreedt. Daarom moeten verstandskiezen meestal worden verwijderd.
Verwijdering van de verstandskiezen vindt bij voorkeur plaats tussen het 15e en 25e levensjaar. Het ontstaan van klachten wordt dan voorkomen. Ook heeft er dan nog geen aantasting van het tandvlees of de naast gelegen kiezen plaatsgevonden.
Bovendien is verwijdering op jonge leeftijd eenvoudiger en verloopt de genezing beter.
Nadat verdoving is gegeven wordt de verstandskies of wortelrest verwijderd. Afhankelijk van de ligging van de tand of kies kan het hierbij nodig zijn dat het tand- vlees ter plaatse wordt losgemaakt.
Ook kan het nodig zijn wat bot weg te boren en/of de kies te splitsen (figuur 1).
U voelt hierbij het trillen van de boor, maar het doet geen pijn. De wond wordt gehecht met een materiaal dat binnen twee weken vanzelf oplost. De behandeling duurt ongeveer vijftien minuten.
Figuur 1: het splitsen van een verstandskies
- Napijn gedurende gemiddeld een week. In de eerste 3 dagen kunnen de klachten toenemen; na 3 dagen moeten ze weer minder worden.
- Dikke wang: de zwelling is na twee à drie dagen het grootst.
- Koorts gedurende twee dagen.
- Beperkte mogelijkheid tot het openen van de mond.
Over de bovenstaande bijwerkingen hoeft u zich niet ongerust te maken, tenzij ze na drie dagen na de behandeling toenemen.
De verdoving is pas na enkele uren uitgewerkt. Tot die tijd zult u moeten oppassen met eten en warme dranken. Bijt ook niet per ongeluk op uw gevoelloze lip, tong of wang. De eerste dagen na de ingreep kunt u beter geen (erg) hard voedsel nuttigen om de wond te ontzien.
- Napijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende medicijnen. Wij adviseren u:
- paracetamol 500 mg te gebruiken. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. U kunt starten met 2 tabletten van 500 mg. Daarna iedere 6 uur 2 tabletten gedurende 4 dagen (maximaal 8 tabletten per dag).
- ibuprofen 400 mg te gebruiken. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. U mag maximaal 4 tabletten ibuprofen per dag gebruiken. Zo nodig kunt u ibuprofen combineren met paracetamol.
Soms wordt een ander medicijn voorgeschreven. Dit hoort u van de chirurg of de assistente.
Lees vooral de bijsluiters en neem alleen pijnstillers als u nog pijn heeft.
Ook een beperkte mondopening komt na een operatieve ingreep vaak voor. Na enige tijd is de mondopening weer normaal. U kunt zelf proberen de mond af en toe wat verder te openen.
De kans op nabloeding is klein omdat de wond in de meeste gevallen is gehecht. De eerste dagen na de ingreep kan de wond nog een beetje bloeden. Als er een gaasje op de wond is gelegd, kunt u dat een half uur na de behandeling weer uitspugen.
Dezelfde dag niet de mond spoelen; dit vergroot de kans op nabloeden omdat het stolsel losraakt.
Gaat de wond toch weer bloeden, legt u dan een schoon gaasje (of een knoop in een schone zakdoek) op de wond en bijt hier stevig op gedurende weer een half uur. Het gaat er om dat u druk uitoefent op de wond, waardoor u de bloeding stopt. Stopt het bloeden hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt dat weer niet, neem dan contact op met de kliniek.
Meestal wordt gehecht met materiaal dat binnen enkele weken vanzelf oplost. Als dat niet het geval is, krijgt u een afspraak om de hechtingen te laten verwijderen.
De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag u de mond de eerste 24 uur niet schoon spoelen. Raak de wond ook niet aan met de vingers.
Daarna is het schoonhouden van de mond belangrijk voor de verdere wondgenezing; een schone mond geneest beter dan een vieze. Vanaf de dag na de behandeling kunt u de tanden en kiezen weer normaal met een zachte tandenborstel poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond.
Voor een goede wondgenezing adviseren we om 24 uur na de behandeling te starten met chloorhexidine mondspoeling 0,12%. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Het advies is om 3 maal daags 1 minuut de mond te spoelen. Bij voorkeur na het tandenpoetsen. U kunt chloorhexidine gebruiken totdat u weer normaal kunt poetsen.
U kunt beter de eerste dagen niet roken en geen alcohol drinken. Dit is slecht voor de genezing van de wond.
Indien kiezen in de onderkaak zijn verwijderd, kan het een enkele keer voorkomen dat, nadat de verdoving is uitgewerkt, de eerstvolgende dagen een verdoofd gevoel in de onderlip blijft bestaan. Als dat het geval is, neem dan contact op met de kliniek.
Het normale gevoel zal in het algemeen na twee tot acht weken vanzelf weer terugkomen.
Sporten verhoogt de kans op een bloeding en een minder goede wondgenezing. Wij raden u aan om de eerste 2 tot 3 dagen na de ingreep intensief sporten achterwege te laten.
Neem contact op met uw kaakchirurg als:
- een echte bloeding niet vanzelf stopt (probeer de bloeding eerst zelf te stop- pen door een opgevouwen verbandgaas- je op de wond te doen waar u een half uur op bijt, en herhaal dit indien nodig)
- u meer dan 39 graden koorts krijgt
- de wond steeds dikker wordt waardoor u niet meer goed kunt slikken
- u uw mond na twee tot drie dagen niet verder dan een centimeter kunt open- doen (beperkte mondopening)
- als de klachten (pijn, zwelling, koorts) toenemen na de derde dag na de behandeling.
Uw tandarts of huisarts krijgt van ons een digitale brief over de uitgevoerde behandeling.
Heeft u nog vragen, maakt u zich zorgen of ontstaan er problemen? Neem dan contact met ons op.
Contact
Dat kan op werkdagen tijdens kantooruren via het algemene telefoonnummer van Missiehuis Kliniek:
Buiten kantooruren en bij spoed kunt u contact opnemen met de dienstdoende kaakchirurg via het algemene nummer van het Dijklander Ziekenhuis, locatie Hoorn.
Telefoon: 0229 – 257 257.
Meer informatie vindt u ook op: